Tuesday, 22 April 2014

Correspondence for politika from Medellin, Colombia 1/2 14.04.2014

LINK HERE


Svet

Arhitekturom protiv kriminala

Kolumbijski grad Medeljin stručnjaci preporučuju kao primer kako „popraviti” najopasnije i teško dostupne sirotinjske kvartoveSpecijalno za „Politiku”
Medeljin, Kolumbija – Od grada koji je devedesetih bio jedno od najopasnijih mesta na svetu, okupiran kartelom Pabla Eskobara, Medeljin je danas živopisan i funkcionalan grad. Transformacija kroz koju je prošao, primer je generacijama sociologa, urbanista, arhitekata, kao i političkim liderima velikih gradova širom sveta, koji se bore sa problemima sličnim kolumbijskim.
Upravo oni su se minule nedelje okupili u ovom kolumbijskom gradu na Svetskom urbanom forumu, koji se održava u okviru UN Habitata, programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja. Događaj takvog kalibra i veličine podigao je grad na noge, pa pored neuobičajeno velikog broja stranaca, studenti sa lokalnog univerziteta tvrde da se nikada nisu osećali bezbednije. Nasmejani policajci diskretno se šetaju svakim javnim prostorom uključujući i vagone metroa.
„Vaš rat za nezavisnost bio je devedesetih, zar ne”, upitao me je taksista nakon što je saznao da dolazim iz Srbije. Iznenađen njegovom obaveštenošću klimnuo sam glavom i rekao „si”.
Tek nekoliko minuta kasnije postao sam svestan „kolonijalnog duha” koji nije napustio Latinsku Ameriku, a koji u prvi mah nisam osetio boraveći nekoliko dana u Bogoti. Kažu da su ljudi u Medeljinu mnogo pričljiviji, gostoljubiviji i vredniji. Jedna teorija je da je to zbog niže nadmorske visine i klime večitog proleća, a druga da su za to zadužene milijarde dolara kojim je Medeljin oživljavan tokom poslednjih petnaest godina.
Svetski urbani forum održava se svake dve godine u različitim gradovima sveta i predstavlja najznačajnije mesto za diskusiju o razvoju urbanih sredina i naseljenosti planete. Sa često ponavljanom činjenicom da u svetu više od dve trećine populacije živi u gradovima, forum je postao važan politički i profesionalni skup na kojem se teme ubrzanog razvoja gradskih sredina razmatraju kroz perspektive zakonodavstva, ekonomske politike, održivog razvoja, ekologije, prostornog planiranja, pa sve do tehničkih aspekata gradnje zgrada i infrastrukture.
Sa sloganom „Urbani kapital u razvoju – Gradovi za život” ovogodišnji skup skreće pažnju na siromašne zemlje i zemlje u razvoju. Medeljin je ponuđen kao idealan primer za mnoge afričke, indijske i druge južnoameričke gradove u kojima su socijalne tenzije izuzetno visoke.
Svetu se prodaje kao grad koji je „popravio” svoje najopasnije i teško dostupne sirotinjske kvartove, takozvane komune, ilegalno i neformalno izgrađene u strmim brdima. To je učinjeno mnoštvom projekata, gradnjom savremenih centara kulture, biblioteka, škola, parkova. Gradski prevoz je dosegao najnepristupačinija naselja u brdima, koristeći žičaru sa korpama kao produžetak gradskog metroa.
Iako su na preporukama za razvoj grada od kraja devedesetih radili Nemačka, Ujedinjene nacije i Vlada Kolumbije, zasluge za ove projekte pripisuju se pre svega Serhiju Fahardu, sinu arhitekte i gradonačelniku Medeljina od 2004. do 2007. godine. On je insistirao na ugrađivanju savremene i atraktivne arhitekture u komune, kao načinu za „lečenje” grada. Medeljin je tako postao primer da se arhitekturom može boriti protiv kriminala i siromaštva, i da se može drastično promeniti svest i kultura ljudi.
U komuni na jugu Medeljina, neformalnom i delom ilegalnom naselju, upoznao sam Suzi, sredovečnu gospođu, koja je meni i grupi studenata arhitekture iz Londona pritrčala sa osmehom i uzbuđenjem, vukući nas za rukave u svoj novi stan. Na putu nam je prstom pokazivala po nepreglednom i haotičnom kvartu šta se sve promenilo.
Kada smo je pitali da li je kraj gde živi bezbedan, okrenula se ka grupi dece koja nas je pratila: „Oni nikada nisu videli mrtve ljude na ulicama komune. Je li video ko od vas?” Mališani su odmahivali glavom.
Iako je često uzdignut do zvezda, Medeljin je nepredvidiv grad kojim je nemoguće pešačiti jer se sigurni i opasni kvartovi nasumično smenjuju. Ponoćna vožnja taksijem otkriva horde beskućnika koji spavaju po trotoarima, a nedeljna šetnja da je droga vrlo i vidljivo prisutna na ulicama.
Uprkos očiglednom napretku i izuzetnom ekonomskom potencijalu, teško je zatvoriti oči pred mnogim znacima da je Kolumbija tek na početku dugog puta ka socijalnom, društvenom i kulturnom oporavku.
Marko Milovanović
objavljeno: 14.04.2014.

No comments:

Post a Comment